Winkelmarkt Maastricht heeft geen last van de crisisPieter Brouwers en Arjen Boesveldt over Maastricht Centrum

Terwijl in de rest van Nederland de huurprijzen voor winkelruimten zijn gedaald, zijn de huurprijzen op de A1 in Maastricht gestabiliseerd. Nog steeds worden er huurprijzen van € 1500,- per m² betaald bij nieuwe aanhuren. Bij de juiste frontbreedte en allerbeste locaties zijn er uitschieters naar € 1600-€ 1800,- per m².

Maastricht is een sterke winkelstad. In het kernwinkelgebied is er nauwelijks aanbod, laat staan leegstand. G-Star en Mango hebben er de afgelopen tijd een winkel geopend en Zara heeft de winkel in Entre Deux aan de kop van de Grote Staat vergroot naar 3000 m².

Arjen Boesveldt, Cushman & Wakefield: "De verblijfsduur in Maastricht is langer dan in andere winkelsteden, omdat mensen hier van een weekendje weg komen genieten. De horeca speelt daar ook een grote rol in. Dat zorgt er ook voor dat het verzorgingsgebied veel groter is dan je in eerste instantie zou denken."

Pieter Brouwers van Boek & Offermans, het Limburgse kantoor van makelaarsorganisatie Dynamis: "De retailers willen hier in elk geval gezien worden: zo wordt de kans groter dat bezoekers er thuis via internet gaan kopen."

Voorkeur voor Kalverstraat

Wek zijn het met name Nederlanders die dat weekendje weg in Maastricht vieren. Behalve uit de buurlanden België en Duitsland komen er geen internationale toeristen die 'even' Europa doen. Reden waarom internationale merken met enkele vestigingen in Nederland vaak als eerste voor de Kalverstraat kiezen. Maar er zijn uitzonderingen: zo koos Hollister ervoor om haar eerste Nederlandse vestiging te openen in Entre Deux op de kop van de Grote Staat. Hoewel de vestiging in Maastricht goed loopt, heeft het merk van het Amerikaanse Abercrombie & Fitch te kampen met tegenvallende concernresultaten.

Het A1-gebied bestaat uit de in elkaar overlopende Grote en Kleine Staat, de Muntstraat en de Maastrichter Brugstraat. Vooral die laatste straat is in opkomst. Brouwers: "De markthuren zijn hier ook tijdens de crisis omhoog gegaan tot zo'n € 1200,- per m². Hier vestigen zich winkels als Tommy Hilfiger, Nespresso en Rituals, die elders in de A1 geen grotere oppervlakten kunnen vinden. Het eigendom op de A1 is namelijk nog vaak particulier, en die zijn niet allemaal zo proactief bezig met het samentrekken van winkels om grotere oppervlakten te realiseren."

Vanwege de vraag naar grotere oppervlakten zal de invulling van de eventueel vrijkomende vestiging van de V&D aan de Grote Staat dan uiteindelijk ook geen probleem zijn, mocht de keten failliet gaan. Het zal even duren - er moet geschoven en gepuzzeld worden - maar aangezien Maastricht in de top-5 Nederlandse locaties van internationale retailers staat, zal het pand weer ingevuld worden, zo is de verwachting. Boesveldt: "Zoeker om in Nederland verdere stappen te zetten is bijvoorbeeld TK Maxx, een van oorsprong Amerikaanse modewarenhuisformulie die zich oriënteert op zo'n 35 vestigingen van 2000-2500 m² in Nederland.

 

Bron: PropertyNL Magazine, editie 3-2015

Kevin Weltens BBA
Boek & Offermans Makelaars
Deze website is het beste te bekijken als uw tablet gekanteld is.