Regio Venlo-Venray populair bij logistieke sector

Geschreven door Carel Fijen RM RT op 29 maart 2021

Op de markt voor bedrijfsruimte in Venlo-Venray maakt de snel uitdijende logistieke sector bijna volledig de dienst uit. Hoe komt het dat dit gebied zo in trek bij logistieke dienstverleners is? En wat zijn de voordelen hiervan voor deze regio?

In de regio Venlo-Venray was aan het begin van 2019 ruim 35 hectare bedrijfsruimte beschikbaar, grofweg zeventig voetbalvelden. Deze vierkante meters komen grotendeels ter beschikking van de logistieke branche.

Werkgelegenheid
Deze voorraad aan bedrijfsruimte betekent dat de werkgelegenheid in Noord-Limburg verder zal groeien. In de regio wordt de rekenformule gehanteerd dat elke hectare bedrijfsvloer 35 banen creëert: bij volledig gebruik van de nu beschikbare meters zouden in theorie grofweg duizend nieuwe banen kunnen ontstaan.

Venlo-Venray staat volgens het CBS landelijk op nummer vier in de markt als logistieke hotspot. Vorig jaar prijkte Noord-Limburg nog op plaats twee, maar nu is de regio ruim gepasseerd door West en Midden Noord Brabant. Er zijn bedrijven die geen plek kunnen vinden in Randstad, waardoor er snel vraag ontstaat in Noord-Limburg.

Prima bereikbaar
De regio is populair bij logistieke dienstverleners, omdat het gebied prima bereikbaar is. Ook voor arbeidsmigranten. De gemeenten en provincie ontwikkelen beleid om deze groep goede huisvesting te bieden, waardoor ze deze mensen voor de regio kunnen behouden. Limburg haalt op deze wijze makkelijker bedrijven hierheen.

Venlo heeft grootste inland railterminal van Nederland
De nieuwe Railterminal Greenport Venlo is begin 2020 in gebruik genomen. De bedoeling is dat er dagelijks dertig treinen van 750 meter lang kunnen worden afgehandeld. Door het vervoer per spoor zal het wegverkeer flink ontlast worden. Op de nieuwe en grootste Inland railterminal van Europa is inmiddels de eerste trein aangekomen. Vanuit Jihan in China komen achter elkaar vier treinen aan in Venlo, de eerste is gearriveerd op 11 december vorig jaar. Maersk Line, is verantwoordelijk voor de opzet van de treinen vanuit China rechtstreeks naar Venlo.

Haventerminal verdubbeld
Nadat de capaciteit van de haventerminal in Venray is verdubbeld, krijgen de plannen in Venlo eveneens vorm. Na deze uitbreiding is weer plek voor bedrijven die het water gerelateerd vervoer organiseren.

Dynamische markt
De vraag naar kleinere bedrijfsoppervlaktes stijgt. In de regio vestigen zich steeds meer bedrijven die de “Last mile logistics” organiseren en stadsdistributie voor haar rekening nemen. Deze organisaties hebben voldoende aan een pand van maximaal 5000 vierkante meter (0,5 hectare). Een van onze opdrachtgevers mocht Clipper Logistics Netherlands BV verwelkomen in Venray. Zij huren 30.000 m² logistieke bedrijfsruimte en verwachten werkgelegenheid te verschaffen voor 300-600 medewerkers. Daarnaast gaat Vida XL haar vestiging in Venlo uitbreiden tot 127.000 m². Ofwel de regio Venlo – Venray bruist van logistieke beweging in een dynamische markt.

Advies of vragen?
Op zoek naar ruimtes voor de logistieke sector, bel ons voor een vrijblijvende afspraak of advies. Of neem vrijblijvend contact op met een Dynamis logistiek onroerend makelaar bij u in de buurt.

Dynamis Research onderzoekt de Nederlandse vastgoedmarkt en legt de bevindingen vast in de Sprekende Cijfers rapportages. Met onze data en expertise zijn wij niet alleen in staat om de markt diepgaand te beschrijven, maar geven we ook onze visie op verschillende thema’s.

Dynamis
Boek & Offermans is partner in Dynamis. Dynamis is een groep van vastgoedprofessionals verspreid over 13 partners met 50 vestigingen (met ruim 550 medewerkers) in heel Nederland. Een samenwerking van lokale makelaarskantoren met een sterke positie in de eigen regio en uitgebreide lokale marktkennis. De Dynamis partners hebben samen een groot landelijk netwerk en bundelen hun krachten op het gebied van kennis, ervaring, research, opleidingen en innovatie. Alle partners hebben een uniforme werkwijze, zijn lid van de NVM en delen dezelfde waarden: professioneel, ondernemend en inventief.

Voor woningen, kantoren, winkels, bedrijfspanden en logistiek vastgoed ondersteunen de Dynamis partners met aan- en verkoop begeleiding, taxaties, beheer, financiële diensten en aan- en verhuur.

De gebundelde kracht van een sterk landelijk makelaars- en taxateurs collectief met behoud van lokale marktkennis maakt Dynamis de marktleider in vastgoeddienstverlening in Nederland.

Regio Venlo-Venray populair bij logistieke sector
Carel Fijen RM RT
Neem contact op met Carel

Cookiebeleid

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie