De bedrijfsmakelaar als ‘perfect matchmaker’

Geschreven door Dirk Verberne MRICS RM op 21 december 2021

‘Niet minder, wel andere kantoren’ concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onlangs in het rapport Thuiswerken en de gevolgen voor wonen, werken en mobiliteit. De coronacrisis heeft de veranderingen in de kantorenmarkt in een stroomversnelling gebracht. Aan de vraagzijde is het accent in rap tempo komen te liggen op de kwalitatieve en sociale aspecten van de kantooromgeving. Uitdagingen waar de lokale bedrijfsmakelaar wel raad mee weet!

Pandemie
Na de recordopname in 2019 op de kantorenmarkt kwam in maart 2020 abrupt een einde aan de alsmaar groeiende kantoorvraag ten gevolge van de covid-19 pandemie. Het thuiswerken werd plots noodgedwongen omarmd en zou volgens kenners een ongekende revolutie op de kantorenmarkt ontketenen. Kantoorgebruikers zouden de komende jaren op grote schaal hun concernhuisvesting laten inkrimpen en met het hybride werken zou de thuiswerkplek een hoofdrol gaan spelen. Nu, eind 2021, concludeert Dynamis dat de gebruikersmarkt in veel van haar regio’s veerkrachtig blijkt en heeft de opnamekant zich in een belangrijke mate hersteld.

Ja, inderdaad, hybride werken lijkt een ‘blijvertje’ en heeft het taboe op thuiswerken doorbroken met als prettige bijkomstigheid een afnemende filedruk. Bepaalde functies en werkzaamheden kunnen minstens zo goed, zo niet beter en geconcentreerder, vanuit de zolderkamer worden uitgevoerd. De mens is echter een sociaal dier dat energie opdoet en belang hecht aan interactie met anderen. En laat daar hét kantoor als inspirerende centrale ontmoetingsplaats nu de uitgelezen plek voor zijn!

War on talent
Door de enorme druk op de arbeidsmarkt, de digitalisering en 24/7-economie is er een ware ‘war on talent’ aan de gang in het bedrijfsleven om de beste werknemers aan zich te verbinden. Steeds vaker speelt daarbij ook het kantoor als creatieve, ontzorgende, inspirerende en verbindende werkomgeving een vooraanstaande rol. Kon men in het verleden nog volstaan met een betegelde, sfeerloze bedrijfskantine, de kantoorgebruiker anno nu wil verwend worden met een luxe espressobar en lunchroom met uitgebreide keuze aan biologische-, vegan- en streekproducten. Maar ook zaken als sportfaciliteiten, gamerooms, scrumruimten, concentratieplekken, slaapcabines en services voor persoonlijke verzorging nemen een vlucht. Daarnaast dient het kantoor op een uitstekend bereikbare locatie te staan die - zeker voor de nieuwe generatie-Z - vooral met openbaar vervoer en fiets eenvoudig en snel bereikbaar te zijn. De veelal binnenstedelijke mixed-use omgevingen en karakteristieke, herbestemde erfgoederen (zoals voormalige fabriekscomplexen) scoren hier geweldig op. Dit in tegenstelling tot de vaak monotone kantorenparken aan de rand van de stad die door het gebrek aan voorzieningen en sfeer deze kwaliteitsslag aan de vraagzijde maar moeilijk kunnen beantwoorden.

Perfect match
De lokaal gewortelde bedrijfsmakelaar – zoals het landelijke netwerk van Dynamis partners – kan hierbij nu juist die ideale verbinder zijn tussen enerzijds de intrinsieke wensen van de eindgebruiker en het brede scala aan kantorenaanbod. Want hoewel het marktaanbod zich online prima laat presenteren, is het juist de makelaar die verder kijkt en door zijn lokale kennis van de markt met ‘out of the box’ oplossingen komt. Tussen de vele transacties die wij als makelaar jaarlijks tot stand brengen, zitten dan ook regelmatig bijzonder mooie deals die de echte ‘perfect match’ blijken. Zeker indien nog geen sprake is van een directe behoefte of men juist een tunnelvisie heeft gevormd over zijn benodigde kantoorhuisvesting, is de voldoening en erkenning des te groter als de beste oplossing wordt gevonden.

Zo ook in het geval van een grote marketingorganisatie die al jaren was gevestigd op een locatie in Eindhoven die qua imago en sfeer optimaal aansloot bij de bedrijfscultuur, zodat een verhuizing niet aannemelijk was. Echter vanwege groeistuipen raakten wij in gesprek over hun toekomstverwachtingen, marktconformiteit en de algehele marktsituatie. De conclusie was snel getrokken dat het in de bestaande markt ontbrak aan volwaardige alternatieven. Tegelijkertijd waren wij op de hoogte van een grootschalige herontwikkeling waarbij men nog in de fase van thematisering en concept verkeerde. Deze gebruiker zou mogelijk juist een boost kunnen geven aan de keuze voor een concept. De eerste voorzichtige interesse leek hiermee gewekt vanuit zowel de gebruiker als de eindbelegger. Binnen een strak tijdsbestek werd de casus verder uitgewerkt en resulteerde het in een succesvolle transactie. Voor de pandeigenaar een droomkandidaat en vliegende start van een grootschalige herontwikkeling. Voor de huurder een efficiencyslag door samenvoeging van haar locaties in een nieuwe huisvesting die optimaal aansluit bij het creatieve bedrijfsimago.

Ook bij een aantal andere transacties bleek de rol van de makelaar als adviseur en matchmaker cruciaal. In beide gevallen waren de ondernemers zeer vasthoudend en uitgesproken over hun vestigingsplaats, locatiekeuze of type gebouw, vooral vanuit de oorsprong van hun bedrijven. Voor de ene resulteerde het in een verhuizing van een solitair modern kantoor op een bedrijfsterrein naar een kantoor in een full-service office community in een jaren ‘30 fabriekscomplex 10 kilometer verderop. De andere partij, een internationaal bedrijf in online trainingen, tekende voor een onorthodoxe casco kantoorruimte in de spectaculaire ‘Bunkertoren’ op een locatie die aanvankelijk onbespreekbaar was.

Kortom, in deze weer rap aantrekkende kantorenmarkt is het juist de makelaar die door zijn lokale bekendheid de eindgebruiker tot verrassende nieuwe inzichten kan brengen. Aan de markt om het gesprek hierover eens aan te gaan en zich onbevangen te laten (bege)leiden naar het best passende alternatief. Daarmee kan uiteindelijk voor elke gebruiker die kwalitatieve kantooromgeving worden gevonden die de ideale setting vormt voor haar personeel om maximaal te presteren. Personeel blij, ondernemer tevreden!

Wilt u ook eens vrijblijvend sparren over een kwalitatieve kantooromgeving?! Onze Dynamis-makelaars zijn u graag van dienst!

De bedrijfsmakelaar als ‘perfect matchmaker’
Dirk Verberne MRICS RM
Neem contact op met Dirk