Heeft mijn bedrijfspand een energielabel nodig?

Geschreven door Carel Fijen RM RT op 4 maart 2020

Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfsobject is sinds 1 januari 2008 een geldig energielabel verplicht. Bij het ontbreken van een geldig label tijdens een transactiemoment riskeert de eigenaar van het gebouw een boete.

Energielabel verplicht
In principe is elk bedrijfsobject verplicht een energielabel te hebben tijdens een transactiemoment. De juridisch eigenaar moet uiterlijk op de datum dat de huur-/koopovereenkomst ingaat een energielabel beschikbaar stellen aan de huurder/koper. Als huurder bent u niet verantwoordelijk voor het voldoen aan deze verplichting.

Bedrijfsobjecten welke uitgezonderd zijn op deze verplichting zijn:

  • Monumenten;
  • Alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte kleiner dan 50 m2;
  • Religieuze gebouwen;
  • Gebouw dat onteigend is en vervolgens wordt gesloopt;
  • Tijdelijk gebouw met gebruiksduur van maximaal 2 jaar;
  • Gebouw waar geen energie gebruikt wordt om het binnen klimaat te regelen;
  • Industriële gebouwen (bedrijfshal).

Gebouwen en gebouwdelen met alleen een industriefunctie zijn niet verplicht een energielabel te hebben. Echter gebouwen die naast de industriefunctie één of meer gebruiksfuncties hebben die wel energielabel plichtig zijn, bijvoorbeeld een kantoorruimte binnen een bedrijfshal, geldt alleen een energielabel verplichting als het gebruiksoppervlakte van het energielabel plichtige deel (de kantoorruimte) groter is dan 50 m2.

Energielabel zichtbaar ophangen
Het zichtbaar ophangen van het energielabel is verplicht voor alle overheidsgebouwen maar ook voor overheidsorganisaties in gebouwen die publiek toegankelijk zijn, van meer dan 250 m2. Het energielabel moet dan zichtbaar worden opgehangen, bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang. In gebouwen waarvoor speciale toestemming nodig is om binnen te komen hoeft het energielabel niet op een zichtbare plek te hangen. Bijvoorbeeld gebouwen van Defensie en Luchtmacht, gesloten inrichtingen voor de gezondheidszorg en kinderopvang instellingen.

Verplicht C-label
Per 1 januari 2023 moet bovendien elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal een energielabel C hebben. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. De eigenaar van het kantoorpand is verantwoordelijk voor het label.

Opstellen energielabel
Het energielabel dient u te laten opstellen door een energieadviseur. Na de registratie van het energielabel in de registratiedatabase ontvangt u als gebouweigenaar een energielabel. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. De prijs van een label bedraagt doorgaans een aantal honderden euro’s, afhankelijk van de grootte van het object.

Twijfelt u of een energielabel nodig is? Neem dan contact met ons op! Wij adviseren u graag en kunnen u verder helpen met het verwerven van uw energielabel.

Heeft mijn bedrijfspand een energielabel nodig?
Carel Fijen RM RT
Neem contact op met Carel

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat zijn de mogelijkheden van leegstaande scholen en welke rol heeft Boek & Offermans Taxaties bij de herontwikkeling hiervan?

Wat zijn de mogelijkheden van leegstaande scholen en welke rol heeft Boek & Offermans Taxaties bij de herontwikkeling hiervan?

Door diverse demografische ontwikkelingen kampen gemeenten / eigenaren van maatschappelijk vastgoed met leegstand. Steeds meer zijn zij...
Ik heb een bod gedaan van de vraagprijs, ben ik dan de koper?

Ik heb een bod gedaan van de vraagprijs, ben ik dan de koper?

Een veelvoorkomend misverstand bij onderhandelingen is dat als men de vraagprijs geboden heeft, men in de veronderstelling is, dat men...
Bekijk overzicht