Landelijke trend van afnemende woningverkopen nu ook in Limburg zichtbaar

Geschreven door Jeroen van Bokhoven MRE RM MRICS op 23 januari 2019

In Limburg zijn in 2018 ruim 7.300 woningen van eigenaar gewisseld. De provincie sluit hiermee aan op de trend die in alle Nederlandse provincies zichtbaar is, een terugval van het aantal woningverkopen. Dit jaar zijn in de provincie namelijk 600 minder woningen verkocht dan in 2017. De oorzaak hiervoor ligt in het afnemen van de keuzemogelijkheden van woningzoekers. Waar consumenten in de afgelopen jaren nog uit voldoende woningen konden kiezen, is deze situatie in de loop van 2018 ten einde gekomen. Per 1 januari 2019 staan nog 3.000 woningen te koop, een jaar eerder waren dit nog ruim duizend woningen meer. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018 van Boek & Offermans makelaars (partner in Dynamis).

Nieuwbouw biedt perspectief op onder druk staande locaties

Het gebrek aan aanbod wordt in een deel van de Limburgse gemeenten al ondervangen met de ontwikkeling van nieuwe woningen. Koploper hierin is Maastricht, waar projecten als de Groene Loper en het Sphinxkwartier zorgen voor een afname van de marktdruk. In de gemeente bestaat maar liefst twee vijfde van het aanbod uit nieuwbouwwoningen. Voor de hele provincie komt dit gemiddeld uit op bijna een zesde van het aanbod. Er zijn echter ook gemeenten die hierin achterlopen, zoals Venlo waar nieuwbouw slechts 3% van het aanbod vormt.

Prijzen stijgen door heel Limburg

In vrijwel de heel provincie nemen de woningprijzen toe, maar hierin bestaan sterke verschillen tussen de gemeenten. Zo is in Kerkrade de gemiddelde prijs per vierkante meter woonruimte dit jaar met slechts 2% gestegen. Deze gemeente kent ook een lage meterprijs van € 1.450 en is hiermee een van de tien goedkoopste woongemeenten van Nederland. Hiertegenover staat een prijstoename van maar liefst 16% in Heerlen. De hoogste prijs voor een vierkante meter wordt betaald in Maastricht. In het laatste kwartaal kwam deze uit op € 2.625, een vergelijkbare verkoopprijs als de steden Eindhoven, Wageningen en Alkmaar.

Bekijk hier alle regio rapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018

Landelijke trend van afnemende woningverkopen nu ook in Limburg zichtbaar
Jeroen van Bokhoven MRE RM MRICS
Neem contact op met Jeroen

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Word jij onze Valentijnsdate?

Word jij onze Valentijnsdate?

Word jij onze Valentijnsdate? Verliefd...
NVM Open Huizen Dag

NVM Open Huizen Dag

Weet je nog niet wat voor een woning precies bij je past, dan is NVM Open Huizen Dag de kans om te oriënteren en geheel vrijblijvend ‘live’...
Bekijk overzicht

Cookiebeleid

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie