Uitdagingen en Kansen in de Nieuwbouwmarkt

Geschreven door Stefan Stijns RM RT op 12 maart 2024

Enige tijd geleden las ik in de NVM-nieuwsbrief dat de nieuwbouwmarkt weer in de lift zit. Zie ook Marktcijfers Nieuwbouw | NVM

Hoewel een dergelijk artikel vertrouwen wekt, blijven we toch met grote uitdagingen kampen. Met name de lange bouwtijden vormen een obstakel voor zowel jonge kopers als senioren. De jonge koper wil immers zo snel mogelijk zijn nieuwe woning betrekken, wetende dat het leven over 1,5 of 2 jaar er heel anders uit kan zien. De senior is wellicht bereid om voor een half jaar tot hooguit 1 jaar te wachten op zijn nieuwe woning, maar vanwege de hoge overbruggingskosten zeker niet langer. Hierdoor ontstaat een bijzondere situatie: de vraag is er, het aanbod ook, maar dit is nog niet gereed, waardoor partijen vaak in de wachtstand gaan. Wie zet de eerste stap?

De oplossing lijkt in handen te liggen van de ontwikkelaar en/of de aannemer. Echter, zij verlangen wel de broodnodige zekerheid van een verkoopquotum. Hoewel de overheid deze vicieuze cirkel zou kunnen doorbreken, blijkt het al een uitdaging op zich te zijn om een kabinet te bouwen, laat staan woningen.

Desondanks omarmt de consument nieuwbouwwoningen toch, en dat is positief. Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit van de nieuwbouwexpert mede debet is aan de stijging van de nieuwbouwmarkt en een steeds grotere rol zal gaan spelen in deze bijzondere markt.

Nieuwsgierig naar nieuwbouw? Ik vertel u graag meer!

Uitdagingen en Kansen in de Nieuwbouwmarkt
Stefan Stijns RM RT
Neem contact op met Stefan