Wat houdt een taxatie in en wat heb ik er aan?

Geschreven door Drs. Ronald Jeurissen RM RT op 16 januari 2020

Als je een hypotheek aanvraagt of oversluit moet je bij de meeste banken en financiële instellingen een taxatierapport overhandigen. Maar wat houdt dat rapport in en wat heb je er aan?

Taxatie
Een taxatie is een bepaling van de waarde van een woning, bedrijfspand of ander object. Als je een object wilt financieren is het belangrijk om het te laten taxeren. Bij het kopen of verkopen van jouw woning geeft een taxatierapport een overzicht van de belangrijkste gegevens over jouw woning. Een taxatierapport geeft aan hoeveel het woonhuis dat je wilt financieren waard is.

Het is voor een hypotheekverstrekker belangrijk dat de waarde van het huis door een erkende taxateur op een onafhankelijke, betrouwbare en deskundige manier bepaald is. Een onafhankelijk taxatierapport geeft de bank of andere financiële instelling zekerheid over de waarde van jouw woning.

Daadwerkelijke taxatie
Bij de taxatie van een woning heeft de taxateur het eigendomsbewijs, de kadastrale gegevens en de tekeningen van jouw woning nodig. Tijdens een taxatie wordt er gelet op de volgende factoren:

  • de staat van onderhoud
  • de inhoud en de oppervlakte
  • de functionele indeling
  • de constructie en de gebruikte materialen, en de kwaliteit ervan
  • mate van isolatie en energiezuinigheid
  • verplichtingen en rechten, zoals overpad en erfpacht
  • de ligging en de omgeving
  • het bestemmingsplan
  • de marktsituatie
  • bodemgesteldheid

Waarom een Boek & Offermans taxateur?
Het is mogelijk dat een taxatie rapport niet aan de eisen van de hypotheekaanbieder voldoet. Je moet dan een nieuw taxatierapport laten maken, dat is zonde van het geld. Wij zijn gecertificeerd om voor nagenoeg alle banken een taxatie uit te voeren, waaronder ING, Rabobank, ABN Amro, SNS en zelfs de Sparkasse. Onze gecertificeerde taxateurs zijn helemaal thuis in de actualiteit. Daarnaast zijn wij de enige makelaar in Limburg met een separate fulltime taxatie afdeling.

Ben je op zoek naar een taxateur? Mijn advies is dan om een taxateur te kiezen die deskundig en onafhankelijk taxeert. Wij maken graag kennis met je en geven vrijblijvend advies als je nog ergens vragen over hebt!

Wat houdt een taxatie in en wat heb ik er aan?
Drs. Ronald Jeurissen RM RT
Neem contact op met Drs. Ronald

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat zijn de mogelijkheden van leegstaande scholen en welke rol heeft Boek & Offermans Taxaties bij de herontwikkeling hiervan?

Wat zijn de mogelijkheden van leegstaande scholen en welke rol heeft Boek & Offermans Taxaties bij de herontwikkeling hiervan?

Door diverse demografische ontwikkelingen kampen gemeenten / eigenaren van maatschappelijk vastgoed met leegstand. Steeds meer zijn zij...
Ik heb een bod gedaan van de vraagprijs, ben ik dan de koper?

Ik heb een bod gedaan van de vraagprijs, ben ik dan de koper?

Een veelvoorkomend misverstand bij onderhandelingen is dat als men de vraagprijs geboden heeft, men in de veronderstelling is, dat men...
Bekijk overzicht