Limburg enige Nederlandse provincie met toenemend aantal woningverkopen

Geschreven door Jeroen van Bokhoven MRE RM MRICS op 24 oktober 2018

In het afgelopen kwartaal zijn in Limburg ruim 3.000 woningen van eigenaar gewisseld, waardoor het de enige provincie is waar het aantal verkopen toeneemt. Aanleiding hiervoor is de minder hoge druk op de woningmarkt vergeleken met het gemiddelde van Nederland. Het woningaanbod neemt echter snel af in de provincie, waardoor op termijn een daling van de woningverkopen kan worden verwacht. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2018 van Boek & Offermans Makelaars (partner in Dynamis).

Ook in Limburg ontstaat druk op de woningmarkt
Waar in veel Nederlandse gemeenten door een tekort aan aanbod al voor langere tijd sprake is van krapte op de woningmarkt, kon als gevolg van de ruimere markomstandigheden het aantal verkopen nog toenemen in Limburg. In veel delen van Limburg beginnen de aanbodtekorten nu ook te ontstaan. In Maastricht was dit reeds het geval, maar ook in andere gemeenten is het aanbod snel aan het afnemen. In onder andere Venlo, Venray en Parkstad Limburg begint schaarste ook buiten de centra een probleem te worden. In de binnensteden was dit veelal al het geval, maar door de snelle aanboddaling in de afgelopen twee jaar zijn de gevolgen hiervan ook in de rest van de gemeente merkbaar.

Nieuwbouw Maastricht
De woningmarkt van Maastricht heeft al langere tijd te maken met een gebrek aan aanbod. Door de aanleg van de A2 tunnel en hiermee de realisatie van op De Groene Loper lijkt dit probleem opgelost te worden. Dankzij de start van de eerste verkoopfase is het aantal woningen in het aanbod met bijna een derde toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Met de ruim duizend woningen die hier in de komende tijd in aanbod komen, zal de spanning op de markt gaan afnemen.

Verkoopprijs in Venlo boven niveau 2008
De verkoopprijzen nemen geleidelijk toe in Limburg. In Venlo is de gemiddelde verkoopprijs gestegen naar € 221.250, waardoor het prijsniveau voor het eerst boven het hoogtepunt van 2008 uitkomt. Omgerekend naar prijzen per vierkante meter kent Maastricht over het algemeen het hoogste prijsniveau, kopers betalen hier € 2.425 voor een vierkante meter woonruimte. De laagste meterprijs van provincie wordt betaald in de gemeenten Heerlen (€ 1.450) en Kerkrade (€ 1.400).

Download de rapportage

Limburg enige Nederlandse provincie met toenemend aantal woningverkopen
Jeroen van Bokhoven MRE RM MRICS
Neem contact op met Jeroen

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Tekort aan aanbod stagneert de bedrijfsruimtemarkt in Limburg

Tekort aan aanbod stagneert de bedrijfsruimtemarkt in Limburg

De dynamiek op de bedrijfsruimtemarkt in Maastricht en Venlo-Venray is gestagneerd in 2022. Vooral het ontbreken van kwalitatief...
Dynamiek op kantorenmarkt in Maastricht groeit

Dynamiek op kantorenmarkt in Maastricht groeit

In Maastricht heeft de kantorenmarkt zich in 2022 sterk ontwikkeld. De gunstige locatie van Maastricht zorgt voor een...
Bekijk overzicht